* تفاوت تیرچه با جان باز در برابر تیرچه فاقد بتن در جان (تیرچه بدون جان بتنی) چیست؟
کلمه تیرچه با جان باز در اروپا به تیرچه هایی اطلاق می گردد که جان تیرچه بتن خور نباشد اما در ایران به تیرچه هایی اطلاق می گردد که جان تیرچه محاط در بتن می باشد و مقطع T شکل بتنی تشکیل گردد و فقط قسمت زیر تسمه در بتن محصور نگردد.
در خصوص تیرچه فاقد بتن در جان (نیازیت) عملکرد آن همانند تیرچه با جان باز در اروپا می باشد که جان تیرچه بتن خور نمی باشد.
* تفاوت استاندارد اروپایی SJI200-2015 و SJI100-2020 در چیست؟
عملکرد تیرچه های فاقد بتن در جان در اروپا به 2 صورت composite و non-composite مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. 1-در حالتی که تیرچه در ترکیب با بتن رویه باشد و عملکرد کامپوزیتی در سقف را ایفا کند (composite) که مطابق استاندارد "SJI 200-2015" می باشد. 2-در حالتی که خود تیرچه به تنهایی قادر به تحمل بارهای وارده از سقف را بر عهده گیرد(non-composite) که مطابق استاندارد "SJI 100-2020" می باشد.
* آیا تیرچه نیازیت تأیید شده است؟
بله، این طرح توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مورد بررسی و آزمایش قرار گرفته و تأییدیه فنی برای آن صادر گردیده. تیرچه نیازیت دارای گواهی ثبت اختراع به شماره 98813 که تا تاریخ 1415 دارای اعتبار می باشد و انحصار تولید آن به دارنده طرح جناب آقای مهندس محمد نیازی تعلق دارد.
* کدام نشریه و استاندارد شامل تیرچه ها می باشد؟
نشریه 543 که از بروزرسانی سه نشریه 82، 94، 151 می باشد که با عنوان "دستورالعمل طراحی و اجرای سقف های تیرچه و بلوک" مورد استفاده تیرچه با جان باز و تیرچه بلوک و تیرچه های پیش ساخته خرپایی می باشد.
استاندارد 1-2909 تحت عنوان "خرپای تیرچه و تیرچه مورد مصرف در سقف های تیرچه بلوک-ویژگی و روش آزمون" مورد استفاده برای سقف های تیرچه بلوک می باشد.
استاندارد 12977 تحت عنوان " تیرچه با جان باز مورد مصرف در سقف ساختمان-ویژگی ها و روش های آزمون" مورد استفاده برای تیرچه با جان باز یا همان کرومیت می باشد.
* آیا استفاده از تیرچه فوندوله دار در سقف مجاز می باشد؟
هرگونه مصرف تیرچه های خرپایی پاشنه سفالی (فوندوله دار) بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره 1-2909 اکیداً ممنوع بوده و به جای آن باید از تیرچه های خرپایی پاشنه بتنی استفاده گردد. و عدم نظارت اداره کل استاندارد تهران بر روند تولید بر اساس رویه های تدوین شده استانداردهای مربوطه، اکیداً ممنوع می باشد.
* آیا استاندارد شامل تیرچه های فاقد بتن در جان (نیازیت) می گردد؟
استانداردها و نشریات موجود در ایران برای تیرچه هایی تعریف گردیده که بتن در داخل تیرچه نفوذ کند و مقطع T شکل بتنی تشکیل گردد. به همین علت استاندارد شامل این تیرچه ها نمی باشد و به جای آن از تاییدیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی که جزو معتبرترین تاییدیه ها در ایران می باشد استفاده می گردد.
* آیا تولید تیرچه بدون بتن جان (نیازیت) توسط سایر تولید کنندگان تیرچه مجاز می باشد؟
با توجه به اینکه شکل ظاهری تیرچه دارای ثبت اختراع و تاییدیه فنی می باشد، تولید این نوع از تیرچه ها به هر نحو غیر قانونی می باشد، مگر آنکه تولید کننده از شرکت نیازیت نمایندگی تولید و یا فروش دریافت کرده باشد همچنین با توجه به اینکه هیچ نشریه و یا آیین نامه و استانداری در این خصوص صادر نگردیده سایر تولیدکنندگان هیچگونه تاییدیه ای در این خصوص نمی توانند صادر کنند و از درجه اعتبار ساقط می باشد. (مطابق تاییده فنی صادر شده مسئولیت طراحی و محاسبات این نوع از تیرچه ها بر عهده مهندس محمد نیازی می باشد و تاییدیه فقط از طرف ایشان می تواند صادر گردد)
توجه: شکل ظاهری هر تیرچه دقیقا باید مطابق با نشریات و آیین نامه های مربوطه تولید گردد و هرگونه تغییراتی در شکل ظاهری تیرچه فلزی با جان باز با تحت عناوین مختلف مانند کرومیت کامپوزیت، تیرچه پر مقاومت، تیرچه بدون بتن جان توسط سایر تولید کنندگان غیر قانونی می باشد و از درجه اعتبار ساقط می باشد.
توجه: هرگونه تغییرات در شکل ظاهری تیرچه ها که بر خلاف استانداردها و آیین نامه های داخلی باشد می بایستی طبق ضوابط مبحث دهم بر اساس تیر و دال طراحی گردد و یا طرح مورد نظر پس از تایید در اداره ثبت اختراع توسط تصویب و سپس توسط مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مورد تایید قرار گیرد.
* آیا کلمه "نیازیت" برند محسوب می گردد یا اینکه اسم تیرچه می باشد؟
در حقیقت مانند کلمه کرومیت که از تیرچه با جان باز برگرفته شده است تیرچه نیازیت از تیرچه فاقد جان بتنی می باشد که در عموم به عنوان تیرچه نیازیت شناخته شده است.
* منظور از تیرچه کامپوزیتی چیست و آیا تیرچه با جان باز (کرومیت) و تیرچه فاقد بتن در جان (نیازیت) نیز جزو کامپوزیت ها محسوب می گردد؟ همچنین آیا تیرچه ای با نام کامپوزیت کرومیت وجود دارد؟
در حقیقت هر دو تیرچه (نیازیت و کرومیت) در هنگام بتن ریزی تشکیل مقطع کامپوزیتی می دهند ولی نحوه محاسبات آن مخصوصاً پس از گیرش بتن متفاوت می باشد.
در خصوص کلمه کرومیت کامپوزیت در ایران به تیرچه هایی اطلاق گردیده که عملکرد آن مشابه سقف های کامپوزیتی می باشد و محاسبات آن خارج از استاندارد 12977 و نشریه 543 می باشد طبق "بند 5-1-8 استاندارد 12977" و " بند 2-3 پاورقی نشریه 543" می بایستی به صورت سامانه تیر و دال یکطرفه طراحی گردد. و تولید کننده عملا نمی تواند از تاییدیه استاندارد 12977 برای محصول تولید شده استفاده کند.
* طول مجاز (دهانه) تیرچه های فلزی تا چه اندازه ای مجاز می باشد؟
در خصوص تیرچه با جان باز با مطابق "بند 2-3-1 شماره 6 نشریه 543" صراحتاً اعلام کرده دهانه های بالای 7 الی 8 متر می بایستی دوبل اجرا گردد. همچنین طبق "بند 4-4 استاندارد 12977 " تیرچه های بلند تر از 7.5 متر باید از ورق نری در تمام طول تیرچه استفاده شود و همچنین در همان بند قسمت یادآوری، تیرچه های با طول بیش از 6.5 متر در بال فوقاني از دونبشي متقارن و در بال تحتاني از ورق نري استفاده گردد.
متاسفانه بر خی از تولید گنندگان سودجو اقدام به تولید تیرچه های با جان باز نموده اند که در تبلیغات آنها با عناوین مختلف (تیرچه پر مقامت و غیره) که می تواند با دهانه های بلند به صورت تیرچه تک استفاده نمود که این نوع از تیرچه ها به هیچ عنوان با استاندارد 12977 و نشریه 543 همخوانی ندارد.
در خصوص تیرچه فاقد بتن در جان تیرچه (نیازیت) موضوع کاملا متفاوت می باشد، در همان ابتدا بال فوقانی از مقطع سپری استفاده می گردد و یال تحتانی بر اساس سطح مقطع مورد نیاز محاسبه می گردد و نیز طول های بلند (حتی 16 متر) به صورت منفرد قابل اجرا خواهد بود.
* فاصله آکس تیرچه های نیازیت معمولا چه مقدار می باشد؟
فاصله ی آکس تیرچه ها بسته به نوع کاربری و میانگین دهانه ها از 50 تا 75 سانتیمتر قابل تغییر می باشد و از تیرچه دوبل استفاده نمی گردد. در صورتیکه آکس تیرچه ها افزایش داده شود میبایست تمهیدات لازم برای دال رویه بتنی لحاظ گردد.
* ضخامت بتن رویه در سقف چه مقدار می باشد؟
در سیستم سقف نیازیت در دهانه های پایین 5 سانتیمتر و در دهانه های بالا 6 سانتیمتر در نظر گرفته می شود و حداقل رده آن C20 است.
* با وجود حذف بتن، سقف از لحاظ تحمل نیرو و درهنگام زلزله چگونه عمل می کند؟
در تیرچههای با جان باز که از مقطع T شکل بتنی استفاده میشود، بخشی از نیروی برشی توسط بتن جان تیرچه و بخشی دیگر توسط میلگردهای جان تیرچه تحمل میشود. به همین دلیل، به منظور استفاده بهینه از زیگزال تیرچه، سطح مقطع کمتری در نظر گرفته میشود؛ قبلاً استفاده از میلگرد نمره 6 مجاز بود که بعداً به 8 و سپس به 10 میلیمتر افزایش یافت. همچنین، به علت عدم ویبره بتن جان تیرچه در زمان بتنریزی، در مواقع زلزله یا بارهای نامتعارف، بتن جان عملکرد مناسبی ندارد و اگر قرار باشد تمامی نیروی برشی تنها توسط میلگرد جان تیرچه تأمین شود، حتی میلگرد نمره 10 نیز کافی نخواهد بود. به همین خاطر، در مواقع لرزش شدید یا زلزله، بتن جان تیرچه (که عرض آن معمولا بین 8 تا 12 سانتیمتر می باشد) از هم میپاشد و میلگردهای میانی قادر به تحمل برش نیستند. این موضوع باعث میشود سقف به حالت خیز مثبت تغییر شکل دهد و در نهایت خطر ریزش سقف ایجاد گردد.
در تیرچههای فاقد بتن در جان (نیازیت) به دلیل طراحی یال میانی به صورت قطعات عمود و مورب، هر عضو بهطور جداگانه کشش یا فشار را تحمل میکند. در این مورد، قطعات میانی آزاد هستند و تیرچه سقف بعد از زلزله به حالت اولیه برمیگردد، بنابراین در برابر زلزله بسیار مقاوم است.
* ارتفاع تیرچه چه مقدار می باشد؟
نسبت به ضخامت سقف در نقشه های معماری با توجه به رعایت نسبت طول به ارتفاع تیرچه در دهانه های معمول از 20 تا 35 سانتیمتر تنظیم می گردد.
* خاصیت ضد زنگ در تیرچه نیازیت چیست؟
در قسمت هایی که تیرچه با بتن درگیر نمی باشد از پوشش ضد زنگ استفاده می گردد که مانع از خوردگی و زنگ زدگی شده و سبب طولانی تر شدن عمر مفید ساختمان خواهد شد. در قسمت هایی که تیرچه با بتن درگیری دارد نیازی به ضدزنگ ندارد.
* آرایش میلگرد های حرارتی در سقف نیازیت چگونه است؟
با توجه به اینکه آرماتورهای حرارتی به منظور جلوگیری از ترک خوردن بتن رویه سقف در مقابل سرما و گرما استفاده می گردد که از حداقل میلگرد نمره 6 هر 25 سانت و در حدود 2 سانت پایین تر از سطح دال قرار می گیرند.
نکته: در "بند 3-5 استاندارد 1977" در جهت عمود بر تیرچه ها و بند "2-3-2-5 نشریه 543" در هر دو امتداد (عمود بر تيرچه و در راستاي تيرچه) تعریف گردیده.
در سقف نیازیت آرماتورهای حرارتی در جهت عمود بر تیرچه ها کفایت می کند.
* به چه علت در سقف نیازیت نیاز به میلگرد ممان منفی نداریم؟
به علت طراحی دو سر مفصلی و عدم اتصال یال بالا به پل ها در اسکلت فلزی و همچنین به علت استفاده از برشگیر دو سر تیر در اسکلت بتنی، نیاز به میلگرد های ممان منفی نمی باشد، همانگونه که در استاندارد SJI 200-2015 در خصوص تیرچه های فاقد بتن در جان هیچگونه اشاره ای به میلگرد ممان منفی نگردیده در تیرچه های نیازیت هم نیازی ندارد.
در خصوص تیرچه های فلزی با جان باز که مقطع T شکل بتنی به تیر اصلی متصل می گردد اجرای اودکا و ممان منفی لازم الاجرا می باشد. در حقیقت عملکرد اتصال تیرچه با جان باز نسبت تیرچه فاقد جان بتنی به تیر اصلی متفاوت می باشد.
* وظیفه برشگیر دو سر انتها در تیرچه های فلزی چیست؟ آیا استفاده از نبشی به عنوان برشگیر در تیرچه نیازیت مجاز است؟
در تئوری خرپاها وقتی اتصال نشیمن ساده باشد نیروی کششی در ابتدا و انتهای یال تحتانی خرپا صفر می باشد و در وسط دهانه نیروی کششی ماکزیمم می باشد، در صورتیکه اتصال ساده در آن به هر نحوی به صورت کامل برقرار نگردد احتمال بوجود آمدن نیروی فشاری در دوسر آن بسیار محتمل می باشد برای کنترل نیروی فشاری احتمالی آن از فرمول λ=KL/r استفاده می گردد. که البته در نرم افزارهای sap2000 و سایر نرم افزار های مشابه، مقدار و طول و سطح مقطع تقویتی مورد نیاز قابل محاسبه می باشد.
چون در ایران خرپاها (تیرچه های با جان باز) در اسکلت فلزی دوسر آنها را در هنگام نصب مقداری جوش می دهند و در اسکلت بتنی محاط در بتن می باشد، احتمال بوجود آمدن نیروی فشاری در دوسر تیرچه بسیار محتمل می باشد و برای کنترل نیروی برشی نشیمن طبق "بند 4-4 و 5-2-4 استاندارد 12977" تا دهانه 7.5 متر مقاطع به صورت ورق (تسمه) تعریف گردیده و در عمل باید مطابق دستورالعمل انجام گردد.
در تیرچه های فاقد بتن در جان (نیازیت) توسط نرم افزار های مربوطه طول و سطح مقطع مورد نیاز طراحی و محاسسبه می گردد. همچنین می توان از دستورالعمل های نشریه 543 و استاندارد 12977 نیز پیروری کرد.
در تیرچه های نیازیت علاوه بر تسمه از نبشی نیز می توان استفاده نمود به علت آنکه شعاع ژیراسیون آن بیشتر از تسمه می باشد لذا در تیرچه های فاقد بتن جان (نیازیت) استفاده از نبشی مجاز و عملکرد آن در سقف بهینه تر می باشد.
* کدام میلگرد (ساده بدون آج (AI) یا میلگرد آج دار (AII)) برای استفاده در یال میانی تیرچه نیازیت استفاده می گردد؟
از هر دو میلگرد می توان استفاده نمود ولی باید به یاد داشته باشیم که میلگرد ساده بدون آج (AI) از نقطه نظر جوش پذیری بهتر از آجدار می باشد ولی از نظر مقاومت کششی ضعیف تر از میلگرد آج دار (AII) عمل می کند. (در صورت استفاده از میلگرد بدون آج می بایستی مقاومت کششی آن در محاسبات لحاظ گردد)
* آیا اجرای وصله در تیرچه فلزی مجاز می باشد ؟
بله، طبق "بند 5-2-5-5 استاندارد 12977" و "بند 2-2-2-5 نشریه 543 قسمت 5" اتصال دو پروفیل بصورت وصله در هر نقطه از بال مجاز است. وصله به صورت جوش سر به سر در اعضای کششی باید بتواند حداقل مقاومتی معادل 1.14Fy*A را از خود نشان دهد که در آن A کل سطح مقطع عضو وصله شده می باشد.
به بیان ساده تر به عنوان مثال در یال تحتانی تا سطح مقطع 4.2 سانتیمتر مربع (تسمه 12سانت 4میل)، یک عدد میلگرد 10 به عنوان سطح مقطع مورد نیاز می توان در ناحیه وصله استفاده نمود.
* خاصیت ریب ها (ژوئن) یا کلاف میانی چیست؟ آیا حتما لازم می باشد؟
به طور کلی ریب یا ژوئن یا کلاف عرضی به دلیل ایجاد اتکای جانبی در تیرچه و منقطع کردن نوسانات سینوسی باعث پایین آمدن ارتعاش سقف و همچنین کمک بر صلبیت سقف می باشد. که مطابق استاندارد 12977 و "بند 2-3-2-6 نشریه 543" می باشد.
* اثر رد تیرچه که بعضی از سقف ها مشاهده می شود آیا در نیازیت هم وجود دارد؟
رد تیرچه اصولاً زمانی رخ می دهد که گچ و خاک مستقیم زیر سقف انجام می گردد و به علت: 1-وجود قوس ها در میلگرد های میانی 2-عدم علملکرد مناسب تیرچه در ناحیه نشیمن و در هنگام بارگذاری 3-بوجود آمدن خیز در تیرچه با مرور زمان، بوجود می آید.
ولی در سقف نیازیت به علت طراحی خاص و نحوه آرایش و اتصالات مناسب میلگردها و مقاطع به یکدیگر و عملکرد بهینه در نشیمن ها افت تیرچه خیلی کمتر از میزان استاندارد بوده و به همین علت رد تيرچه به وجود نمی آید.
* مساله ی آتش در سیستم نیازیت به چه صورت عمل می کند؟
در تیرچه نیازیت در سقف هایی که از قالب های موقت استفاده می گردد و یا از قالب های دائمی استفاده می گردد که زیر تیرچه کاملا در معرض آتش در هنگام آتش سوزی قرار دارد به همان طریقی عمل می گردد که در حفاظت اسکلت های فلزی در مقابل آتش ایمن می گردد. طبق توصیه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در تیرچه های فلزی که از پلاستوفوم بعنوان قالب بین تیرچه ها استفاده می گردد اجرای سقف کاذب به فاصله 5 سانتیمتر در زیر سقف الزامی گردیده که اجرای آن بر عهده مالک و مهندس مجری می باشد.
* آیا استفاده از بلوک پلی استایرن (یونولیت) بین تیرچه ها منطقی می باشد؟
استفاده از بلوک های پلی استایرن (یونولیت) به علت راحتی در نصب و پایین بودن دستمزد نصب و در دسترس بودن بود آن جزو رایج ترین مصالح مورد استفاده در سازه می باشد. اما می بایستی به موارد زیر توجه گردد.
طبق "جدول 1 استندارد 11108" در خصوص الزامات فیزیکی و مکانیکی بلوک های سقفی پلی استایرن حداقل دانسیته مورد استفاده را 12 معرفی کرده است. عدم توجه به دانسیته(فشردگی) می تواند در لایه گچ و خاک یا سفید کاری (گچ پرداختی) ایجاد ترک در جهت های مختلف را ایجاد نماید و یونولیت با دانسیته پایین به مرور در سقف اکسیده و پوک می گردد.
همچنین مساله آتش نیز برای این بلوک ها مورد توجه می باشد که آزمونه به مدت 15 ثانیه در معرض آتش قرار می گیرد (شرایط رویارویی شعله با آزنونه، باید رویارویی لبه باشد)، اگر میزان پیشروی شعله در آزمونه در مدت 20 ثانیه از آغاز آزمون کمتر از 15 میلیمتر باشد مورد تایید است.
با توجه به اینکه در اکثر موارد تولید کنندگان به علت رقابتی بودن در بازار از استاندارهای فوق طبعیت نمی کنند و همچنین اهمیت مساله آتش سوزی به ویژه در ساختمان های اسکلت فلزی، مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن استفاده از سقف کاذب در زیر سقف را الزامی نموده است.
* مدل کردن سیستم سقف نیازیت در برنامه های محاسبات سازه ای ETABS به چه صورت می باشد؟
در خصوص تیرچه های فاقد بتن در جان، در نرم افزار ETABS گزینه steel joist design موجود می باشد، اما با توجه به اینکه هنوز مدل کردن این نوع از سقف ها در ایران آموزش های لازم اطلاع رسانی نگردیده است می توان به جان آن همانند سایر تیرچه های فلزی طراحی نمود، با این تفاوت که مقدار بار مرده سقف را DL=320kg/m2 جایگزین کرد.
* چه نوع جوشی برای جوشکاری تیرچه ها مناسب می باشد؟ آیا جوش Co2 در تیرچه ها مجاز می باشد؟
در خصوص تیرچه پاشنه بتنی، طبق "بند 1-3 استاندارد 2909-1 قسمت یادآوری" در صورت استفاده از جوش CO2 فقط برای اتصال میلگرد بالایی بلامانع است. همچنین طبق "بند 9-1 استاندارد 2909-1" گواهی صلاحیت جوشکاری کارگران و کاورها از مراجع ذیصلاح در واحد تولیدی باید در دسترس باشد. همچنین جوش Co2 باید در محیط کاملا بسته انجام گردد، در غیر اینصورت با وزش باد عملا جوشکاری بدرستی انجام نشده و عملکرد جوش در مقابل نیروهای کششی و فشاری به درستی عمل نمی کند.
در تیرچه های فلزی طبق "بند 8-1 استاندارد 12977" و "نشریه 543 بند 2-2-2-5 قسمت 4" و "بند 3.3 آیین نامه SJI200-2015" جوش مورد استفاده در این نوع از تیرچه ها را از نوع جوش الکتریکی (الکترود) اجباری می باشد.
* در سیستم سقف نیازیت مساله صلبیت به چه صورت می باشد؟
صلبیت جانبی دیافراگم به عوامل زیادی از جمله: نوع سیستم سازه ، ابعاد سازه، صلبیت و محل قرارگیری عناصر باربر جانبی، سختی قاب ها، نوع و ضخامت سقف، تعداد طبقات و غیره وابسته می باشد که بر اساس آیین نامه ها قابل محاسبه می باشند و جابه جایی در ارتفاع سازه و سقف ها بر اساس آیین نامه 2800 کنترل خواهد شد .
صلبیت در "پیوست 2 نشریه 543 قسمت 11 ب" و در "مبحث 10 مقررات ملی ساختمان ویرایش پنچم 1401" تیرهای کامپوزیتی تعریف شده می باشد، لذا نیازی به محاسبات مجدد ندارد.
* آیا واقعاً سقف نیازیت از لحاظ قیمت نسبت به سایر سقف ها ارزان تر و سبک تر می باشد؟
در خصوص سقف های تیرچه بلوک که دهانه های معمول آنها تا 5 متر می باشد و یا تعداد طبقات آنها زیر 3 طبقه می باشد معمولا به علت آنکه تولید این نوع از تیرچه ها در محل پروژه انجام می گردد و بار مرده آنها تاثیر چندانی بر ابعاد تیر و ستون و فونداسیون ندارد معمولا از این نوع از تیرچه ها استفاده می گردد.
در سایر موارد قیمت تیرچه نیازیت نسبت به سایر تیرچه های فلزی معمولا اختلاف چندانی ندارد و مواردی مانند کاهش بتن مصرفی در سقف، حذف میلگرد اودکا و ممان منفی، کاهش تعداد ستون ها با توجه به قابل اجرا بودن در دهانه های بلند و همچنین کاهش مصالح مصرفی سازه در تیرها و ستون ها به علت سبکی سازه می توان صراحتاً اعلام کرد که سیستم نیازیت از لحاظ اقتصادی و وزنی و تاثیر قیمتی در کل سازه کاملا مقرون به صرفه تر از سایر سیستم های موجود باشد.
* آیا وزن تیرچه نیازیت از تیرچه کرومیت بیشتر است؟
خیر، در واقع به دلیل حذف بتن جان، بار مرده سقف کاهش مییابد و اجزای طراحی تیرچه سبکتر میشوند. برخی معتقدند که حذف بتن جان نیاز به استفاده از مقاطع سنگینتر دارد، در حالی که یال بالایی تیرچه در ترکیب با بتن رویه عمل کرده و مقطع کامپوزیتی مشابه کرومیت دارد. در یال پایینی نیز نیروی کششی تنها توسط فولاد تأمین میشود و تأثیری بر طراحی بتن ندارد. از آنجایی که تیرچه نیازیت عملکرد بهینهتری نسبت به میلگرد زیگزال کرومیت دارد، نیازی به افزایش سطح مقطع میلگرد نیست. بنابراین تیرچه نیازیت سبکتر از کرومیت است.
* از چه راهی میتوان مقایسه ریالی بین سقف های رایج را بدست آورد؟
در خصوص برآورد قیمتی 3 عامل مهم در برآورد تاثیر گذار می باشد 1-بار مرده سقف 2-هزینه مصالح مصرفی در سقف و سازه 3-دستمزد اجرا و نصب سقف
1- بار مرده سقف یک عامل تعییین کننده در در برآورد هزینه سازه می باشد، همانطور که می دانید هر چقدر که بار مرده سقف کمتر باشد به تبع آن ابعاد و اندازه تیر و ستون های اصلی کاهش می یابد و در نتیجه ابعاد فونداسیون کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد. برای اطلاع از میزان کاهش می توان از مهندس محاسب سازه در خواست جدول لیستوفر نمود که شامل مقدار آرماتور و بتن مصرفی در تیر و ستون و فونداسیون و دیوار برشی، ابعاد تیر و ستون ها را مقایسه نمود.
2- مصالح مصرفی در سقف شامل تیرچه، تیرآهن های فرعی، قالب ها (پلاستوفوم، ورق عرشه، قالب چوبی، قالب پلاستیکی و غیره)، مقدار بتن مصرفی در سقف، مقدار آرماتور مصرفی، شمبع بندی و سایر مصالح مورد نیاز در سقف در هنگام اجرا می باشد.
3- دستمزد اجرا و نصب در سقف های مختلف متفاوت می باشد و هر کدام در بازار قیمت مشخصی دارند
مجموع 3 مورد بالا عامل تعیین کننده برای انتخاب نوع سقف می باشد.
* تفاوت قیمتی محصولات نیازیت به چه صورت می باشد؟
تیرچه های خرپایی نیازیت در انواع محصولات تفاوت عمده ای نداشته و تفاوت عمده آنها در بلوک مصرفی و هزینه نصب نوع قالب مصرفی (پلاستوفوم، ورق شیروانی، قالب چوبی و غیره) می باشد.
* قیمت خرپاهای نیازیت بر اساس متر طول می باشد یا کیلویی؟
قیمت خرپای نیازیت بر اساس ارایه پلان ارسال شده قیمت کلی سقف برآورد می گردد و در هنگام عقد قرارداد ریز متر طول نیز ارایه داده خواهد شد.
مشکلات ارائه قیمت بر حسب کیلوگرم :
الف: کارفرما نمی داند که وزن هر تیرچه چند کیلو می باشد. در صورت پاسخ به اولین سوال و ارائه قیمت بازای هر کیلو سوالات بعدی را خواهیم داشت که: 1-هر مترطول تیرچه چند کیلو؟ 2-هر دهانه چند متر تیرچه؟ 3-هر سقف چند مترمربع؟ 4-قیمت تیرچه برای هر مترمربع سقف؟
در حقیقت کارفرما با این سوالات می خواهد بداند که برای پوشش هر مترمربع سقف ساختمانش چقدر باید هزینه بکند؟ پس نیازی به جواب دادن به تک تک سوالات نبوده و تفهیم نیاز کارفرما به وی کافی خواهد بود.
ب: در صورتیکه تولید کننده جنس خود را به صورت کیلویی به کارفرما بفروشد برای سود بیشتر با توجه به نوع جنس مصرفی قیمت کیلویی را در ابتدا پایین اعلام کرده و در عوض مقدار مصالح مصرفی با عنوان تیرچه پر مقاومت را افزایش می دهد که سود بیشتری حاصل از فروش مصالح بیشتر کسب کند.
ج: در زمان عقد قرارداد فروش معمولا در فاکتور فروش 6 الی 7 درصد تلورانس وزنی در نظر می گیرند که در زمان ارسال بار اصولاً درصد افزایش وزنی شامل می شود.
د: در هنگام توزین بار در حالت پر و خالی عواملی مانند وزن سوخت حمل بار و وزن راننده تاثیرگذار خواهد بود.
ه: هزینه دقیق محاسبه شده در فاکتور تا زمان باسکول مشخص نمی باشد و هزینه دقیق پرداختی کارفرما به تولید کننده نامشخص می باشد.
* زمان تحویل محصولات نیازیت چند روزه می باشد ؟
زمان تحویل محصولات نیازیت بسته به تعداد سفارشات بین 3 تا 10 روز کاری است. گروه صنعتی نیازیت با بیش از 2000 مترمربع زیربنا، قادر به تولید بیش از 5000 مترمربع سقف در روز است. این زمان تحویل شامل فرایند تولید و ساخت همچون مونتاژ قطعات و ضدزنگ است.